OYS 2030 -uudistamisohjelman myötä Oulun Kontinkankaalle rakennetaan vaiheittain kokonaan uusi, maailman älykkäin sairaala. Rakennushankkeen tavoitteena on rakentaa turvalliset, terveelliset ja toimivat hoitotilat erikoissairaanhoidollisille palveluille. Tulevaisuuden tarpeita ja mahdollisuuksia ajatellen hankkeessa on kiinnitetty jo suunnitteluvaiheessa erityistä huomiota tilojen käyttö- ja muuntojoustavuuteen myös taloteknisten ominaisuuksien osalta.
Future® Clean on ratkaisu sairaaloihin
Sairaalaympäristössä ilmanvaihtotekniikka on keskeinen potilasturvallisuuteen liittyvä tekijä. Kojan kehittämät ja valmistamat ilmanvaihtokoneet on valittu Oulun yliopistollisen sairaalan ilmastointikokonaisuuteen juuri kohteen tiukkojen puhtausvaatimusten vuoksi. Future® Clean -hygieniamalli täyttää standardien VDI 6022 ja DIN 1946-4 vaatimukset ja se soveltuu erinomaisesti sairaaloiden ilmastointitarpeisiin.
Future® Clean ilmanvaihtokoneen vaippa on sisäpinnaltaan tiivis ja se on valmistettu puhdistuksen ja desinfioinnin kestävästä materiaalista. Toimintojen puhdistusta nopeuttavat suuret, tarvittaessa saranoidut huoltoluukut ja ulosvedettävät komponentit.
Energiansäästöä nestekiertoisella Koja Netto+® -järjestelmällä
Sairaaloissa ja muissa tiloissa, joissa puhtausvaatimukset ovat äärimmäisen tiukat, nestekiertoinen lämmöntalteenotto on ainoa mahdollinen ratkaisu. Tällaisissa tiloissa on ehdottoman tärkeää varmistaa, etteivät tulo- ja poistoilma pääse missään tilanteessa sekoittumaan keskenään.
Kojan tarjoama ratkaisu nestekiertoiseen lämmöntalteenottoon on testattu ja tehtaalla valmiiksi varustettu Netto+® -järjestelmä. Kaikki Oulun kohteeseen toimitetut ilmanvaihtokoneet toimitettiin tällä järjestelmällä varustettuna.
Netto+® -järjestelmässä on edistyksellisesti ratkaistu perinteisen nestekiertoisen LTO-järjestelmän ongelmia, kuten mm. hyötysuhteen heikkeneminen kylmissä olosuhteissa, nesteen jähmettyminen sekä turhat huurteensulatusjaksot. Pumpun säädössä hyödynnetään energiaventtiiliä, jolloin optimaalinen virtaus mahdollistaa tasaisen korkean hyötysuhteen ulkolämpötilasta riippumatta ja energiaa säästyy.
Sähkö- ja automaatiovarustelu asiakkaan toiveiden mukaan
Sähkö- ja automaatiovarustelu toteutettiin ilmanvaihtokoneisiin asiakkaan toiveiden mukaan yhteistyössä Siemensin kanssa. Kojan Jalasjärven tehtaalla valmistetut koneet varustettiin sähkökeskuksella, ja automaatiourakoitsijana toiminut Siemens toimitti tehtaalle I/O-moduulit ja kenttälaitteet.
Kun laitteet asennetaan, johdotetaan, kytketään ja testataan jo tehtaalla, säästetään huomattava määrä aikaa työmaalla. Kenttälaitteet myös positioitiin kilvillä asiakkaan ohjeistuksen mukaisesti.
Toimitus alustalle kasattuna, valmiina kokonaisuutena pumppuryhmiä myöten
Kaikki toimituksiin sisältyvät koneet toimitettiin valmiiksi alustalle kokoonpantuna, jolloin koneita ei tarvinnut koota jälkikäteen erillisistä moduuleista työmaalla, kuten usein tehdään. Sähkö- ja automaatiovarusteluiden lisäksi pumppuryhmät asennettiin koneisiin jo tehtaalla.
Näin saatiin työmaalle toimitettua varusteluja myöten täysin toimintavalmis paketti, joka vain nostetaan konehuoneeseen. Kun tämä kertaantui yhteensä 217 koneessa, puhutaan kuukausien työajan säästöstä.
FAT-testauksilla suoritusarvojen todennus Kojan R&D Centerissä todellisissa olosuhteissa
Hankkeen ilmanvaihtojärjestelmä on testattu ennakkoon FAT-testeillä (Factory Acceptance Test) laboratorio-olosuhteissa Kojan tuotekehitys- ja testauskeskus R&D Centerissä, Tampereella. Jokaista hankkeen osavaihetta (A, B, F) kohden yhden koneen suoritusarvot ja automaation toimivuus todennettiin testeissä, joihin osallistuivat projektin kaikki osapuolet suunnittelusta urakoitsijaan.
FAT-testeissä projektilta valittua ilmanvaihtokonetta ajetaan halutuilla ilmavirroilla todellisissa olosuhteissa niin kesä- kuin talvitilanteissakin. Näin varmistetaan koneen suoritusarvot ja todennetaan, että automaatiojärjestelmän toiminnallisuudet tuottavat haluttua sisäilmaa joka tilanteessa. Käytännön testaus tuo parhaiten ilmi mahdolliset haasteet ja mahdollistaa reagoinnin niihin jo ennakkoon, säästäen kriittistä aikaa rakentamisessa.
OYS-hankkeen tiimoilta on päästy toteuttamaan jo useita testauskokonaisuuksia, ja yhteistyö on kehittynyt vaiheiden edetessä. Toteutettuja FAT-testauksia on mitattu asiakaspalautteilla, jotka kertovat tyytyväisyydestä yhteiseen tekemiseen ja projektin onnistumista edesauttaviin tuloksiin. Testeihin osallistuneet ovat antaneet mm. seuraavanlaisia arvioita:
Jukka-Pekka Holappa, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, LVI-valvoja:
”Jos FAT-testissä todettu virhe lämmityksen säätöportaassa oltaisiin havaittu vasta työmaalla, korjaaminen olisi jouduttu tekemään jokaiseen koneeseen erikseen.”
Jarkko Uutela, NCC Suomi Oy, talotekniikka-asiantuntija:
”Ensinnäkin saatiin testattua toiminnot ja sitä kautta varmistuttua, että ollaan saamassa halutunlainen tuote. Toiseksi saatiin edistettyä toimintakokeita jo projektin alkuvaiheessa. Lisäksi sain syvennettyä omaa osaamistaan ja ymmärrystä IV-koneen toiminnasta.”
Tapani Idman, Granlund Oy, liiketoimintajohtaja / IV-projektipäällikkö (OYS B):
”Etenkin olosuhdehallinnan osalta kokoonpano ja automaatio on hyvä todeta toimivaksi etukäteen, koska palvelualueen tilat ovat enemmän tai vähemmän kriittisiä.”